Nagy örömmel osztom meg Önökkel a hírt, hogy befejeztük a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia tulajdonában lévő Lábas Ház, a Szent Imre Kollégium otthonának legújabb felújításait, amelyek 2023 és 2024 között valósultak meg. E munkálatok célja nem csupán az épület állagának megóvása, hanem egy stabil, biztonságos és szeretetteljes környezet biztosítása a jövő generációinak.

A támogatásnak köszönhetően számos fontos javítást hajthattunk végre a Lábas Ház épületén. Elsődleges szándékunk az volt, hogy megőrizzük az épület integritását és biztosítsuk annak hatékony működését. Különösen lényeges volt a tetőszerkezet felújítása, amely az évek során jelentősen elhasználódott. Az elavult tetőcserepeit és lemezes fedőelemeit ki kellett cserélni, és a tetőszerkezet teljes megújítása is elengedhetetlenné vált. Az új, korszerű cserép és horganyzott lemez beépítése nemcsak esztétikai, hanem funkcionális előnyöket is hozott. Ezzel a tetőcsere révén csökkentettük az energiaveszteséget és javítottuk a hőszigetelést, különösen a hideg téli hónapokban.

A tetőtéri szobákban végzett 5 cm kőzetgyapot alapú szigetelés szintén jelentős mértékben hozzájárult az energiatakarékossághoz. A tetőtéri ablakok felújítása is elengedhetetlen volt, hiszen az időjárás viszontagságai miatt tönkrementek, és már nem szigeteltek megfelelően. A támogatásnak hála, a tetőtéri ablakok többsége teljesen megújult, szakszerűen felújították, vagy ahol szükséges volt, cserére került. Ez a lépés nemcsak a szigetelést javította, hanem a kollégium belső klímáját is barátságosabbá tette, így a diákok otthona valóban egy kellemes és támogató hellyé vált.

A fűtési rendszer is jelentős korszerűsítéseken esett át. Ez a javítás nemcsak a fűtési rendszer zavartalan működését állította helyre, hanem biztosította a kollégium megfelelő fűtését is a téli időszakban, ami különösen fontos a diákok komfortérzete szempontjából.

A felújítás során a nyílászárók cseréje is sikerült kivitelezni. A 42 darab új, hőszigetelt termopan nyílászáró beszerzése és beszerelése jelentősen növelte az épület energiahatékonyságát és zajcsökkentő képességét, így a diákok nyugodtabb környezetben tanulhatnak és pihenhetnek.

Fontos számunkra, hogy ez a felújítás nemcsak az épület fenntartását szolgálja, hanem hozzájárul a diákok jövőjének megalapozásához is. Kérjük, imádkozzanak velünk, hogy a következő években is folytathassuk közös munkánkat, és közösségünk továbbra is erős és összetartó maradjon.

Szeretetteljes köszönetet mondok mindazoknak, akik támogatták ezt a felújítást, lehetővé téve, hogy a Szent Imre Kollégium továbbra is otthont adhasson a fiataloknak, és nevelési programjait sikeresen megvalósíthassa.

Isten áldása kísérje Önöket mindennapjaikban!

Marosvásárhelyi I. Keresztelő Szent János Római Katolikus Plébánia köszönetét fejezi ki  a Magyar Kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak a  BGA/5354/2022 azonosítószámú Szent Imre Kollégium felújításának támogatása  tárgyú pályázat keretén belül megítélt 30.000.000 forint támogatásáért.