2024. június 17. és 21. között a Maros-Küküllői Főesperesi Kerület 40 papja vett részt a Kommandón tartott lelkinapokon, amelyeket a háromszéki falu idilli környezetében rendeztek meg. Az ötnapos program célja a résztvevők lelki életének és szolgálatának megerősítése, valamint a közösségépítés és az irgalmasság gyakorlása volt. A rendezvény tematikájának középpontjában az irgalmasság állt, amely a keresztény hivatás alapvető része, és amelyet a papoknak nemcsak tanítaniuk, hanem megélniük is kell.

A lelkinapok hétfő reggel kezdődtek, amikor a résztvevők a főesperesség udvarán gyülekeztek, majd elindultak Kommandóra, ahol délután megérkeztek a lelkigyakorlatos házba. Az első napot Péter Arthur által celebrált üdvözlő szentmise nyitotta meg a ház kápolnájában, amely után közösségépítő gyakorlatokra és az irgalmasság motívumának ünnepélyes megnyitójára került sor.

A második nap programja szentségimádással, csendes elmélkedéssel és az irgalmasság témájához kapcsolódó előadásokkal folytatódott. A résztvevők mélyreható beszélgetéseken és kiscsoportos megosztásokon vettek részt, amelyek segítették őket a megtérés és a Krisztussal való személyes kapcsolat elmélyítésében. A napot szentmise zárta, amely után a papoknak lehetőségük nyílt egyéni szentségimádásra is.

A harmadik napon a közösségi imádkozás és rózsafüzér mellett a tanúságtétel és a közösség témáját járták körül. A délutáni programban Tuzson Attila vezetésével a szolgálatról és a változásról folytatott elmélkedések során a papok megosztották egymással tapasztalataikat és gondolataikat. A nap végén keresztutat tartottak, amely különleges alkalmat biztosított a lelki elmélyülésre.

A csütörtöki nap az egyéni csendes elmélkedés és a békességről, valamint az irgalomról szóló előadások jegyében telt. A közös ebéd és a közösségi főzés további lehetőséget biztosított a közösségépítésre. A nap esti programjában gyónási lehetőséget és egyéni csendes időt is biztosítottak a természetben, hogy a papok még inkább elmélyülhessenek a lelkigyakorlatok témájában.

Az utolsó nap, pénteken a közösségi zsolozsmával és a hálaadó szentmisével zárult, amelyen a papok megköszönték az elmúlt napok áldásait. A napot a tanúságtételek és csoportos megosztások tették teljessé, amely során a résztvevők megosztották egymással a lelkigyakorlatok során szerzett élményeiket és tapasztalataikat. A záró programot követően a visszaút megszervezésére került sor.

A Kommandón töltött idő lehetőséget nyújtott papjaink számára a fáradtság leküzdésére és új lendület szerzésére. A természet közelsége, az egyéni elmélkedések, a tartalmas előadások, valamint a közösségi programok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki Krisztussal és egymással. A 2024-es papi lelkigyakorlat sikeresen segítette elő a papok lelki megújulását, hogy erősebb hittel és megújult erővel térhessenek vissza szolgálati helyeikre, hogy tovább szolgálják Istent és a közösségeiket.

A Marosi Római Katolikus Főesperesség

köszönetét fejezi ki

Magyarország Kormányának,

a Miniszterelnökség

Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának

 és a Bethlen Gábor Alapnak az 

EKCP-KP-1-2024/3-000054 számú 

Kerületi papi lelkinapok c. pályázat keretében megítélt

500.000 forint támogatásért.